Kako napraviti kućni Podcast za 250.00 KM

  • by

Sigurno vas je privukao naslov, znamo, jer nam je to bio i cilj.

Pa da počnemo, da bi pokrenuli svoj prvi (malo ozbiljniji) podcast potrebno vam je oko 250.00 konvertibilnih maraka. Iako smo u prethodnim blogovima naveli da je započinjanje podcasta lako i da bukvalno možete snimiti šta poželite na svom mobilnom telefonu ovaj blog ima za cilj da stvari podigne za stepenicu više.

Za snimanje Podcast-a potrebne su vam minimalno tri stvari. Prva je mikrofon, druga je izvor koji će snimati zvuk, tačnije glas, sa mikrofona. Treće su slušalice.

Pored ove tri stavke, potrebno je da u stanu imate jednu takozvanu gluvu soba ili za početak sobu koja ne gleda na ulicu ili dječije igralište. Pretpostavili ste, potrebno je da vam okruženje bude što tiše.

S obzirom da smo u početku rekli da ipak želimo da ovo bude malo ozbiljniji kućni studio u nastavku ćemo vam ponuditi jeftinije, ali i skuplje opcije opreme. Za artikle ćemo koristiti isključivo nove proizvode sa websajta OLX.ba

Mikrofon:

Obična varijatna mikrofona sa stalkom – 20.00 KM

Skuplja varijanta mikrofona sa nosačem i pop up filterom – 160.0 KM

Slušalice

Obična varijanta slušalica Panasonic – 25.00 KM

Skuplja varijanta slušalica SENNHEISER – 115.00 KM

Snimač

Za snimanje možete koristiti najobičniji računar ili laptop, ali pripazite da to bude konfiguracija u kojoj ćete moći vaš audio snimak urediti. Cijene variraju, ali za nekih 200.00 KM možete kupiti pristojan NOV laptop.

Ovo su neke od osnovnih stvari koje su vam potrebne za započinjanje Podcast-a, ukoliko planirate da ulažete u ozbiljnu opremu preporučujemo Vam da pogledate video u nastavku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *